HEILIG GESCHIFT: Coverbattle recensie (finaale)

CoverBattle 2009 gefinaliseerd
Written by Dirk
Zaterdag 13 juni 2009, Saturnus Coverbattle

En toen was het zover, de apotheose van een strijd die in december van het vorige jaar begon: de finale van CoverBattle 2009.
Drie bands die elk een voorronde en een halve finale wisten te winnen, de laatste 3 van 24 coverbands en dus was kwaliteit verzekerd.

Allereerst PomaSix. De band die met overmacht haar finaleticket had verzekerd en maar met één doel aan deze wedstrijd was begonnen, namelijk het winnen van de felbegeerde titel. Ook vanavond straalde dit er aan alle kanten vanaf. Bij de volgordeloting kwamen ze als eerste uit de koker tevoorschijn en op papier is dit altijd de moeilijkste positie. Want het was aan de Zoetermeerders om de zaal vanaf het nulpunt op te warmen. Toch ging dat de heren prima af. PomaSix speelt niet persé de meest bekende covers en dat is dus gewaagd. Maar als je je gesteund weet door zo’n enorm grote en razend enthousiaste fanschare wordt het natuurlijk een stuk gemakkelijker spelen. Hier was hoorbaar sprake van een duidelijke opbouw in het optreden en zat de climax dan ook in de staart toen de nieuw aangetrokken zangeres Ruth het podium betrad. Wel een beetje jammer dat je er dan als band voor kiest om ‘Nobody’s Wife’ te coveren want sorry, dat is wel erg ‘veilig’ om het nieuwe bandlid haar opwachting mee te laten maken. De uitvoering was wel goed en hoe dan ook was de toon daarmee gezet voor een heerlijke muzikale avond in Saturnus.

Ook de Westlandse formatie Haystack Heroes kan er wat van als het gaat om spelen met hart en ziel. De helden van de hooiberg bleken achteraf de meeste jurypunten te hebben vergaard maar desondanks moest de band het in de eindscore doen met de derde plaats want in de CoverBattle telt de publieksstem zwaarder dan die van de jury. De reden van de hoge ogen bij de jury zat met name in het niveau van technische uitvoering: dit is geen band die alleen maar gaat voor het creëeren van een goede sfeer, dit zijn stuk voor stuk gewoon hele goede muzikanten. Samen met een in het oog springende intense beleving bij de bandleden, zorgde het vijftal ervoor dat een goede muziekkenner niet om hen heen kan. Je zou de groep alleen kunnen verwijten dat de gekozen songs nogal gedateerd zijn. Desalniettemin ging het publiek bij ieder nummer uit hun dak. Afgaande op de eerdere optredens heeft Haystack Heroes een breed assortiment te bieden en speelt het indien gewenst voor elk wat wils. De band is nog jong en heeft ongetwijfeld een prachtige toekomst voor zich als de leden ervan voorlopig gewoon lekker bij elkaar blijven.

Voor de laatste groep deze avond is de toekomst waarschijnlijk een stukje korter. Dit met alle respect overigens maar de SGP-band bestaat voornamelijk uit muzikanten van middelbare leeftijd. Het leuke is dat deze mannen ook aan de vorige CoverBattle meededen. Toen bereikten zij de halve finale, nu maakten ze deel uit van het slotstuk. In de persoon van zanger Lex heeft de groep een zanger met charisma aan het front. Want hoewel hij qua presentatie overkomt als een vriendelijke Goofy, weet deze vocalist weldegelijk de juiste snaar te raken bij het publiek en heeft bovendien zeker een hele goede strot. Kwalitatief is de band op dit hoge niveau wellicht net iets minder dan de andere twee maar sfeer weet men absoluut te maken. Eigenlijk is een optreden van SGP één groot feest: van het begin tot het eind, al vond ik ze in de halve finale nog nèt iets meer knallen dan vanavond in de finale. Verbazingwekkend hoe deze formatie het voor elkaar krijgt om ook zeer jonge bezoekers aan het dansen te krijgen op songs van Led Zeppelin, die toch echt ‘way far’ voor hun geboorte werden geschreven.

Saturnus geraakte op een haar na uitverkocht, de maximum capaciteit is 200 bezoekers en de teller bleef steken op 197. Om kwart over één waren de vrijwilligers van de organisatie er dan eindelijk, na veel tellen van publiekspunten en jurystemmen uit wie er had gewonnen. Eigenlijk kon het niet anders dan PomaSix zijn. In de halve finales verbrak de band met 94 stemmen alle records die in deze venue ooit op BeachBattle- of CoverBattle-avonden waren bereikt als het gaat om het aantal stemmen voor één band. En geloof het of niet maar dat record ging er afgelopen zaterdag alweer aan: PomaSix kreeg maarliefst 98 stemmen! De coverbands van de volgende editie zijn gewaarschuwd voor zo’n titelverdediger!

Volgens mij heeft iedereen een heerlijke avond beleefd die overigens na de optredens nog doorging tot 2 uur in de nacht. Saturnus dankt alle muzikanten, pers en bezoekers voor hun bijdrage om CoverBattle 2009 tot een daverend succes te maken.

Dirk.





Laatst bijgewerkt op 15-06-2009; Copyright © 2009 Solid Guitar Power